[ Pobierz całość w formacie PDF ]
dro d e i ostudzony przegotowany z wod cukier.
Butl obwi za gaz lub zakorkowa rurk fermentacyjn i postawi na 6 - 7 tygodni.
Wyklarowane wino zla do butelek i zakorkowa .
Wino z jarz biny
Sk adniki:
4 kg dojrza ych owoców
6 l wody
3 g po ywki (fosforanu amonowego)
2 g kwasu cytrynowego
2,5 - 3 kg cukru
Przygotowa matk dro d ow . owoce umyte i obrane zmia d y lub ugnie zala wrz c
woda z której litr odla i przegotowa z 1 kg cukru.
Po przestudzeniu po czy moszcz z wod z cukrem, po ywk matk dro d ow i kwaskiem
cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butl zamkn korkiem z waty. Po tygodniu przela przez
g ste sito, doda pozosta y cukier rozpuszczony w niewielkiej ilo ci moszczu. Za o y korek
z rurk fermentacyjn . Pierwszy raz ci gn po 6 - 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.
Wino z porzeczek
Na litr uzyskanego z wyci ni tych porzeczek (czerwonych, bia ych lub czarnych) soku wzi
1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Mo na przez kilka dni fermentowa ca miazg i
dopiero po tym czasie wycisn moszcz. Post powa jak przy ka dym winie owocowym. Nie
potrzeba dodawa kwasu cytrynowego.
3
PUCHATEK
Wino z owoców ró y
Proporcje cukru, owoców i wody:
1 kg owoców
1 kg cukru
2 - 3 l wody
Owoce umy , wsypa do 1/3 obj to ci butli. Zala przegotowan wod (ostudzon ) do 3
wysoko ci butli, doda dro d e zwyk e lub Madera i zostawi w temperaturze pokojowej,
zatykaj c rurk fermentacyjn .
Po 3 miesi cach gotowe wino ci gn znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala now
porcj wody z cukrem i po 2 - 3 miesi cach b dzie nowe dobre wino.
Wino z ry u
Kilogram ry u wsypa do butli i zala 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru
(ostudzonej), dodaj c 120 g rodzynek i 7 dag dro d y.
Butl zamkn korkiem z rurk fermentacyjn i postawi w ciep ym pomieszczeniu na 15 dni.
Nast pnie zla ostro nie wino, zrobi karmel z 80 dag cukru (nie przypali ) i doda do wina,
aby nabra o barwy. Zostawi do sklarowania. Rozla do butelek.
Wino z ry u jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
Wino gronowe z winogron
Sk adniki
10 kg owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
dro d e winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotowa matk dro d ow . Z umytych owoców wycisn sok i zmiesza z przegotowan
letni wod ( lub sokiem ze s odkich jab ek lub gruszek).
Winogrono ugnie lub zmia d y t uczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zala
wrz c wod wyt oki i po 3 dniach miazg przecedzi .
Po ow ilo ci cukru wymiesza z niewielk ilo ci moszczu i doda razem z matk
dro d ow do zastawu. Po dwóch dniach dodaje si reszt cukru i butelk zamyka korkiem z
rurk fermentacyjn .
Po miesi cu burzliwej fermentacji ci ga si wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne
ci gni cia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesi c. Nast pnie rozlewa
si do butelek.
Wino z wi ni
Owoce umy , wydrylowa i odstawi . Na drugi dzie wycisn sok, zala ponownie,
wycisn , mieszaj c z poprzednim.
Do moszczu wi niowego dodaje si 25 - 33 dag cukru na ka dy litr p ynu. Wla moszcz do
butli (g siora), doda matk dro d ow (np. dro d y Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego
na ka de 10 litrów moszczu.
Po fermentacji burzliwej i cichej zla do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesi c niech
dojrzewa.
Potem rozla do butelek ci gaj c znad osadu.
Wino z yta
Aby uzyska 10 litrów wina zu ywamy 2,5 kg yta, gar rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8
4
PUCHATEK
dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego.
Oczyszczone yto op uka szybko zimn wod . Ziarno odcedzi i wsypa do butli o
pojemno ci 15 l (wino z yta burzliwie fermentuje). Zala 2 litrami przegotowanej i
ostudzonej wody z zawarto ci kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dola 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru)
Doda 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentuj cej matki dro d owej (najlepiej
rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamkn butl korkiem z rurk fermentacyjn .
Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji doda reszt roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litrów) tak,
aby by o 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram po ywki (fosforanu amonowego).
Po 3 - 4 tygodniach m ode wino zla do innej butli na spokojn fermentacj , która rwa ok. 3
tygodni. Nast pnie ci gn wino do dojrzewania.
Wino z yta szybko si klaruje i dojrzewa.
W ci gu nieca ego roku jest gotowe do spo ycia.
5
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com.
The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl szkicerysunki.xlx.pl
dro d e i ostudzony przegotowany z wod cukier.
Butl obwi za gaz lub zakorkowa rurk fermentacyjn i postawi na 6 - 7 tygodni.
Wyklarowane wino zla do butelek i zakorkowa .
Wino z jarz biny
Sk adniki:
4 kg dojrza ych owoców
6 l wody
3 g po ywki (fosforanu amonowego)
2 g kwasu cytrynowego
2,5 - 3 kg cukru
Przygotowa matk dro d ow . owoce umyte i obrane zmia d y lub ugnie zala wrz c
woda z której litr odla i przegotowa z 1 kg cukru.
Po przestudzeniu po czy moszcz z wod z cukrem, po ywk matk dro d ow i kwaskiem
cytrynowym. Dobrze wymiesza c. Butl zamkn korkiem z waty. Po tygodniu przela przez
g ste sito, doda pozosta y cukier rozpuszczony w niewielkiej ilo ci moszczu. Za o y korek
z rurk fermentacyjn . Pierwszy raz ci gn po 6 - 8 tygodniach. Dojrzewa przez rok.
Wino z porzeczek
Na litr uzyskanego z wyci ni tych porzeczek (czerwonych, bia ych lub czarnych) soku wzi
1 lub 2 litry wody i 200 do 300 g cukru. Mo na przez kilka dni fermentowa ca miazg i
dopiero po tym czasie wycisn moszcz. Post powa jak przy ka dym winie owocowym. Nie
potrzeba dodawa kwasu cytrynowego.
3
PUCHATEK
Wino z owoców ró y
Proporcje cukru, owoców i wody:
1 kg owoców
1 kg cukru
2 - 3 l wody
Owoce umy , wsypa do 1/3 obj to ci butli. Zala przegotowan wod (ostudzon ) do 3
wysoko ci butli, doda dro d e zwyk e lub Madera i zostawi w temperaturze pokojowej,
zatykaj c rurk fermentacyjn .
Po 3 miesi cach gotowe wino ci gn znad osadu do butelek. Na owoce w butli nala now
porcj wody z cukrem i po 2 - 3 miesi cach b dzie nowe dobre wino.
Wino z ry u
Kilogram ry u wsypa do butli i zala 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru
(ostudzonej), dodaj c 120 g rodzynek i 7 dag dro d y.
Butl zamkn korkiem z rurk fermentacyjn i postawi w ciep ym pomieszczeniu na 15 dni.
Nast pnie zla ostro nie wino, zrobi karmel z 80 dag cukru (nie przypali ) i doda do wina,
aby nabra o barwy. Zostawi do sklarowania. Rozla do butelek.
Wino z ry u jest smaczniejsze i mocniejsze od owocowego.
Wino gronowe z winogron
Sk adniki
10 kg owoców
3,5 kg cukru
5 l wody
dro d e winne rasy Tokaj lub Madera
Przygotowa matk dro d ow . Z umytych owoców wycisn sok i zmiesza z przegotowan
letni wod ( lub sokiem ze s odkich jab ek lub gruszek).
Winogrono ugnie lub zmia d y t uczkiem w misie kamionkowej lub sokowirówce. Zala
wrz c wod wyt oki i po 3 dniach miazg przecedzi .
Po ow ilo ci cukru wymiesza z niewielk ilo ci moszczu i doda razem z matk
dro d ow do zastawu. Po dwóch dniach dodaje si reszt cukru i butelk zamyka korkiem z
rurk fermentacyjn .
Po miesi cu burzliwej fermentacji ci ga si wino i poddaj kolejnej fermentacji. Kolejne
ci gni cia wina znad osadu pozwala na jego dojrzewanie przez miesi c. Nast pnie rozlewa
si do butelek.
Wino z wi ni
Owoce umy , wydrylowa i odstawi . Na drugi dzie wycisn sok, zala ponownie,
wycisn , mieszaj c z poprzednim.
Do moszczu wi niowego dodaje si 25 - 33 dag cukru na ka dy litr p ynu. Wla moszcz do
butli (g siora), doda matk dro d ow (np. dro d y Bordeaux), 3 g fosforanu amonowego
na ka de 10 litrów moszczu.
Po fermentacji burzliwej i cichej zla do czystej butli znad osadu, gdzie przez miesi c niech
dojrzewa.
Potem rozla do butelek ci gaj c znad osadu.
Wino z yta
Aby uzyska 10 litrów wina zu ywamy 2,5 kg yta, gar rodzynek, 2,25 kg cukru oraz 6 -8
4
PUCHATEK
dag kwasu cytrynowego, 4 g fosforanu amonowego.
Oczyszczone yto op uka szybko zimn wod . Ziarno odcedzi i wsypa do butli o
pojemno ci 15 l (wino z yta burzliwie fermentuje). Zala 2 litrami przegotowanej i
ostudzonej wody z zawarto ci kwasu cytrynowego.
Po kilku godzinach dola 5 litrów roztworu wody z 1,5 kg cukru (2/3 przewidzianego cukru)
Doda 3 gramy fosforanu amonowego oraz silnie fermentuj cej matki dro d owej (najlepiej
rasy Tokaj Nr 13 lub Bingen Nr 5).
Zamkn butl korkiem z rurk fermentacyjn .
Po 4 - 5 dniach burzliwej fermentacji doda reszt roztworu cukrowego (ok. 2 - 3 litrów) tak,
aby by o 10 litrów moszczu w butli oraz 1 gram po ywki (fosforanu amonowego).
Po 3 - 4 tygodniach m ode wino zla do innej butli na spokojn fermentacj , która rwa ok. 3
tygodni. Nast pnie ci gn wino do dojrzewania.
Wino z yta szybko si klaruje i dojrzewa.
W ci gu nieca ego roku jest gotowe do spo ycia.
5
This document was created with Win2PDF available at http://www.daneprairie.com.
The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. [ Pobierz całość w formacie PDF ]