[ Pobierz całość w formacie PDF ]
tłuszcz, obrumienić. Dodać posiekaną cebulę, roztarty z solą czosnek, oprószyć
solą, pieprzem, papryką, podlać wodą. przykryć i poddusić. Gdy mięso zmięknie
dodać namoczone, pokrajane w dość szerokie paski śliwki i utartą gałkę
muszkatołową, jeśli będzie potrzebna wlać trochę gotującej wody. podgotować.
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
WOAOWINA DUSZONA Z FASOLK SZPARAGOW
Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1,5 godz.
59
500 g wołowiny, 500 g fasolki szparagowej, 2 strąki czerwon papryki, 2 cebule, 1
ły\ka przecieru pomidorowego, 2 ząbk czosnku, 1 ły\eczka papryki, pęczek
zielonego szczypiorku kilka gałązek kolendry, sól, pieprz.
Umyte mięso pokrajać w kostkę, oprószyć solą i pieprzem Cebulę posiekać, wrzucić
do rondla na rozgrzany tłuszcz, poddu sić; dodać mięso, obsma\yć, podlać wodą,
dusić pod przykry ciem. Gdy mięso zmięknie wło\yć umytą, oczyszczoną z włókien
pokrajaną na małe kawałki fasolkę i drobno posiekaną paprykę ponownie gotować.
Pod sam koniec wlać rozprowadzony wod przecier pomidorowy. Przyprawić solą z
roztartym czosnkiem papryką i pieprzem. Przed podaniem posypać siekanym
szczypiorkiem i kolendra.
WOAOWINA DUSZONA Z BAKAAśANAMI
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: ok. 45 min.
_____
400 g polędwicy wołowej, 3 bakła\any, 4 spore cebule, 400 g pomidorów, 4 du\e
strąki słodkiej papryki, 2 ły\ki tłuszczu, 3 ząbki czosnku, 1 ły\eczka przyprawy
myśliwskiej, 1 szklanka posiekanej zielonej pietruszki, koperku, bazylii,
estragonu, sól, pieprz.
Strona 21
Strumillo-Milosz Grazyna - Kuchnia Gruzinska
Umyte mięso pokrajać na małe kawałki, posypać przyprawą myśliwską. Bakła\any
obrać ze skórki, rozkrajać na połowę wzdłu\, oprószyć solą, pozostawić na
kilkanaście minut, po czym odcisnąć sok. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć
skórkę, pokrajać w ćwiartki - zaś paprykę w wąskie paseczki. Do rondla z
roztopionym tłuszczem wło\yć kawałki mięsa, potem warstwę bakła\anów, drobno
posiekanej cebuli i zieleniny, papryki, pomidorów. Oprószyć pieprzem i przyprawą
myśliwską, posypać pozostałą zieleniną i czosnkiem roztartym z solą, podlać
wrzątkiem, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu.
60
POLDWICA DUSZONA Z ZIOAAMI
Przygotowanie: 10 min. pieczenie: 50 min.
500 g polędwicy wołowej, 3 ły\ki margaryny lub smalcu, 2 ły\ki oleju, 3 ząbki
czosnku, 1 szklanka posiekanej pietruszki, kolendry i koperku, 1/2 ły\eczki
bazylii i estragonu suszonego, 1 ły\ka soku z cytryny, sól, pieprz.
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć, natrzeć czosnkiem, skropić olejem. Na
patelnię wrzucić połowę tłuszczu, obsma\yć polędwicę, przeło\yć do naczynia
\aroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Następnie
rozgrzać w rondlu pozostały tłuszcz, wło\yć roztarty z solą czosnek i zieleninę,
lekko podsma\yć. Polędwicę pokrajać w cienkie plasterki, przeło\yć do rondla,
oprószyć suszonymi ziołami, podlać wodą i dusić kilkanaście minut na małym
ogniu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
POLDWICA PIECZONA W WINIE
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 30-40 min.
600 g polędwicy wołowej, 2 ły\ki smalcu, 1 ły\ka oliwy, 1
szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 300
g małych pomidorów, pęczek dymki, pęczek pietruszki, sól.
Umyte i oczyszczone mięso natrzeć czosnkiem, skropić oliwą, wstawić do
nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia, od czasu do czasu, podlewać
roztopionym tłuszczem, winem i wodą. Pod koniec posolić. Gdy mięso będzie
miękkie, wyjąć, pokrajać w plastry, poło\yć na półmisku, przybrać małymi całymi
pomidorami, dymką i pietruszką. Oddzielnie podać sos śliwkowy lub ostry
pomidorowy (patrz: ,,Sosy").
61
POLDWICA Z ESTRAGONEM
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy, 1 ły\ka smalcu lub masła, 2 ły\ki oleju, garść
listków estragonu, kilka listków zielonej mięty, 2 ząbki czosnku,
szczypta papryki, sól, pieprz.
Polędwicę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć papryką, skropić olejem.
Wrzucić do rondla na roztopiony tłuszcz, obsma\yć, podlać gorącą wodą, przykryć
i dusić do miękkości. Pod koniec dodać drobno posiekany zielony estragon, miętę,
pozostały czosnek roztarty z solą i pieprz. Chwilę poddusić.
POLDWICA Z ORZECHAMI
Przygotowanie: 15-20 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy wołowej, 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów
włoskich, 2 ły\ki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1
cebula, 2 ły\ki masła, 1 ły\ka oleju, 1 /2 ły\eczki papryki słodkiej,
szczypta ostrej, sok z połowy cytryny, kilka listków szałwii
i mięty, pęczek zielonego koperku, sól, szczypta cukru.
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, pokrajać w cienkie plastry, natrzeć olejem i
papryką, wrzucić na patelnię na rozgrzany ttuszcz, obrumienić z obu stron.
Następnie przeło\yć do rondla. Na patelnię, gdzie sma\yliśmy polędwicę wlać 1/2
szklanki gorącej wody, zagotować, przelać do mięsa, dodać drobno posiekane
orzechy, rozprowadzony wodą przecier pomidorowy, ostrą mieloną paprykę, roztarty
z solą czosnek, drobno posiekaną szałwię i miętę. Podlać wodą, przykryć i
gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, cukier. Wyło\yć na
półmisek. Posypać drobno posiekaną surową cebulą i koperkiem.
62
POLDWICA MARYNOWANA
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, po 1 ły\eczce
bazylii, estragonu, cząbru, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2
listki laurowe, 1/4 szklanki octu winnego, 1 ły\ka masła, 3 ły\ki [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl szkicerysunki.xlx.pl
tłuszcz, obrumienić. Dodać posiekaną cebulę, roztarty z solą czosnek, oprószyć
solą, pieprzem, papryką, podlać wodą. przykryć i poddusić. Gdy mięso zmięknie
dodać namoczone, pokrajane w dość szerokie paski śliwki i utartą gałkę
muszkatołową, jeśli będzie potrzebna wlać trochę gotującej wody. podgotować.
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
WOAOWINA DUSZONA Z FASOLK SZPARAGOW
Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 1,5 godz.
59
500 g wołowiny, 500 g fasolki szparagowej, 2 strąki czerwon papryki, 2 cebule, 1
ły\ka przecieru pomidorowego, 2 ząbk czosnku, 1 ły\eczka papryki, pęczek
zielonego szczypiorku kilka gałązek kolendry, sól, pieprz.
Umyte mięso pokrajać w kostkę, oprószyć solą i pieprzem Cebulę posiekać, wrzucić
do rondla na rozgrzany tłuszcz, poddu sić; dodać mięso, obsma\yć, podlać wodą,
dusić pod przykry ciem. Gdy mięso zmięknie wło\yć umytą, oczyszczoną z włókien
pokrajaną na małe kawałki fasolkę i drobno posiekaną paprykę ponownie gotować.
Pod sam koniec wlać rozprowadzony wod przecier pomidorowy. Przyprawić solą z
roztartym czosnkiem papryką i pieprzem. Przed podaniem posypać siekanym
szczypiorkiem i kolendra.
WOAOWINA DUSZONA Z BAKAAśANAMI
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: ok. 45 min.
_____
400 g polędwicy wołowej, 3 bakła\any, 4 spore cebule, 400 g pomidorów, 4 du\e
strąki słodkiej papryki, 2 ły\ki tłuszczu, 3 ząbki czosnku, 1 ły\eczka przyprawy
myśliwskiej, 1 szklanka posiekanej zielonej pietruszki, koperku, bazylii,
estragonu, sól, pieprz.
Strona 21
Strumillo-Milosz Grazyna - Kuchnia Gruzinska
Umyte mięso pokrajać na małe kawałki, posypać przyprawą myśliwską. Bakła\any
obrać ze skórki, rozkrajać na połowę wzdłu\, oprószyć solą, pozostawić na
kilkanaście minut, po czym odcisnąć sok. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć
skórkę, pokrajać w ćwiartki - zaś paprykę w wąskie paseczki. Do rondla z
roztopionym tłuszczem wło\yć kawałki mięsa, potem warstwę bakła\anów, drobno
posiekanej cebuli i zieleniny, papryki, pomidorów. Oprószyć pieprzem i przyprawą
myśliwską, posypać pozostałą zieleniną i czosnkiem roztartym z solą, podlać
wrzątkiem, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu.
60
POLDWICA DUSZONA Z ZIOAAMI
Przygotowanie: 10 min. pieczenie: 50 min.
500 g polędwicy wołowej, 3 ły\ki margaryny lub smalcu, 2 ły\ki oleju, 3 ząbki
czosnku, 1 szklanka posiekanej pietruszki, kolendry i koperku, 1/2 ły\eczki
bazylii i estragonu suszonego, 1 ły\ka soku z cytryny, sól, pieprz.
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć, natrzeć czosnkiem, skropić olejem. Na
patelnię wrzucić połowę tłuszczu, obsma\yć polędwicę, przeło\yć do naczynia
\aroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Następnie
rozgrzać w rondlu pozostały tłuszcz, wło\yć roztarty z solą czosnek i zieleninę,
lekko podsma\yć. Polędwicę pokrajać w cienkie plasterki, przeło\yć do rondla,
oprószyć suszonymi ziołami, podlać wodą i dusić kilkanaście minut na małym
ogniu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
POLDWICA PIECZONA W WINIE
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 30-40 min.
600 g polędwicy wołowej, 2 ły\ki smalcu, 1 ły\ka oliwy, 1
szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, 300
g małych pomidorów, pęczek dymki, pęczek pietruszki, sól.
Umyte i oczyszczone mięso natrzeć czosnkiem, skropić oliwą, wstawić do
nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia, od czasu do czasu, podlewać
roztopionym tłuszczem, winem i wodą. Pod koniec posolić. Gdy mięso będzie
miękkie, wyjąć, pokrajać w plastry, poło\yć na półmisku, przybrać małymi całymi
pomidorami, dymką i pietruszką. Oddzielnie podać sos śliwkowy lub ostry
pomidorowy (patrz: ,,Sosy").
61
POLDWICA Z ESTRAGONEM
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy, 1 ły\ka smalcu lub masła, 2 ły\ki oleju, garść
listków estragonu, kilka listków zielonej mięty, 2 ząbki czosnku,
szczypta papryki, sól, pieprz.
Polędwicę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć papryką, skropić olejem.
Wrzucić do rondla na roztopiony tłuszcz, obsma\yć, podlać gorącą wodą, przykryć
i dusić do miękkości. Pod koniec dodać drobno posiekany zielony estragon, miętę,
pozostały czosnek roztarty z solą i pieprz. Chwilę poddusić.
POLDWICA Z ORZECHAMI
Przygotowanie: 15-20 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy wołowej, 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów
włoskich, 2 ły\ki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1
cebula, 2 ły\ki masła, 1 ły\ka oleju, 1 /2 ły\eczki papryki słodkiej,
szczypta ostrej, sok z połowy cytryny, kilka listków szałwii
i mięty, pęczek zielonego koperku, sól, szczypta cukru.
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, pokrajać w cienkie plastry, natrzeć olejem i
papryką, wrzucić na patelnię na rozgrzany ttuszcz, obrumienić z obu stron.
Następnie przeło\yć do rondla. Na patelnię, gdzie sma\yliśmy polędwicę wlać 1/2
szklanki gorącej wody, zagotować, przelać do mięsa, dodać drobno posiekane
orzechy, rozprowadzony wodą przecier pomidorowy, ostrą mieloną paprykę, roztarty
z solą czosnek, drobno posiekaną szałwię i miętę. Podlać wodą, przykryć i
gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, cukier. Wyło\yć na
półmisek. Posypać drobno posiekaną surową cebulą i koperkiem.
62
POLDWICA MARYNOWANA
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: ok. 30 min.
600 g polędwicy, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, po 1 ły\eczce
bazylii, estragonu, cząbru, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2
listki laurowe, 1/4 szklanki octu winnego, 1 ły\ka masła, 3 ły\ki [ Pobierz całość w formacie PDF ]