[ Pobierz całość w formacie PDF ]
wyciągi z roślin leczniczych)
możliwość suszenia w warunkach jałowych (specjalne aparaty) lub w cyklu zamkniętym
możliwość aglomeracji cząstek (poprawia jakość otrzymanego produktu
Suszarka liofilizacyjna:
Liofilizacja suszenie zamrożonego materiału pod zmniejszonym ciśnieniem na drodze
sublimacji lodu
Sublimacja przejście z fazy stałej w gazową z pominięciem fazy ciekłej
Fazy liofilizacji:
1. zamrożenie materiału przeznaczonego do suszenia
27
2. suszenie wytworzenie próżni i dostarczenie ciepła (do podtrzymania parowania
wody)
3. wymrożenie wytworzonej pary wodnej
4. dosuszenie usunięcie wody adsorpcyjnej
Fazy mogą przebiegać jednocześnie lub kolejno po sobie
Zamrażanie:
roztwory temp zamrażania powinna być mniejsza o ok. 20st od temp eutektycznej
płyny umieszczone w fiolkach lub ampułkach, w mieszaninie suchego lodu (CO2) i
rozpuszczalnikach organicznych (aceton, metanol, etanol)
szybkość zamrażania wpływa na właściwości materiału, zmiany są tym mniejsze im proces
jest szybszy i przebiega w niższej temp. proces ten może odbywać się w oddzielnych
urządzeniach chłodniczych
Najczęściej stosowane zakresy temp i wytwarzanej próżni:
zamrożenie roztworów od 40-60st
suszenie od 10-15st
wymrażanie pary przez kondensator ok. 70st
próżnia od 13,13 1,33 Pa (od 0,1 0,01 mmHg)
Dosuszanie:
koniec suszenia liofilizacyjnego ustala siÄ™ na podstawie pomiaru temp
w celu dosuszenia ogrzewanie temp zwiększa się do max z jednoczesnym obniżeniem
ciśnienia (do wartości nie niżej od ciśnienia pary nad kondensatorem resublimacja
lodu).
Właściwości liofilizatorów:
posiadają wilgotność resztkową mniejsza niż 5% chroni przed zepsuciem i umożliwia
(w szczelnym opakowaniu wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach
klimatycznych)
dzięki rozwiniętej powierzchni odznaczają się na ogół dobra rozpuszczalnością
zachowują naturalny samk, zapach oraz pełną wartość odżywczą i biochemiczną swoich
składników
zachowują naturalny wygląd, kolor, kształt, strukturę wewnętrzną
Zastosowanie:
Do produkcji szczepionek, enzymów, hormonów, surowic, witamin, antybiotyków,
niektórych fitopreparatów i specjalistycznych odżywek białkowych
WYTRAWIANIE SUROWCÓW ROZLINNYCH
Ekstrakcja metoda wyodrębniania, okreslonych składników z mieszanin ciekłych lub
stałych przy użyciu odpowiednio dobranych selektywnych rop.
Ekstrakt wyciąg , r ór otrzymywany w procesie ekstrakcji zawierający zespół
wytrawionych składników, rop użyty do ekstrakcji + niewielka ilość składn mieszaniny
pierwotnej.
28
Wytrawianie jest procesem rozdzielczym opartym na zjawisku dyfuzji.
Na szybkość dyfuzji podczas ekstrakcji wpływa:
*stopień rozdrobnienia surowca,
* ilość rozerwanych kom w surowcu,
* lepkość i polarność rozp.
Wytrawianie rozdrobnionego surowca rośl.:
1. dyfuzja do kom i z kom nieuszkodzonych,
2. wymywanie z kom rozerwanych.
PRAWO FICKA: E = D* C-C1/h *S * t
E- ilość wyekstrahowanej subst,
S- powierzchnia sur,
D współcz dyfuzji,
t czas ekstrakcji,
h- grubość warstwy granicznej dyfuzyjnej,
C stężenie subst w kom,
C1 steż subst poza kom.
METODY WYTRAWIANIA SUROWCÓW:
Maceracja wytrawianie trwa do momentu wyrównania stężeń między surowcem a
rozpuszczalnikiem (C = C1),
Perkolacja przez cały czas wytrawiania utrzymana jest różnica stężeń.
Maceracja i jej modyfikacje:
a) m. prosta
b) m. z mieszaniem
c) m. ultradzwiękowa
d) ekstrakcja wirowa (turboekstrakcja)
e) dygestia
f) m. wielokrotna
g) m. stopniowa
h) m. z podwyższonym ciśnieniem i temp.
Fazy maceracji
1. rozp subst w kom uszkodzonych
2. spęcznienie ściany kom
3. przenikanie rozp do kom nieuszkodzonych nieuszkodzonych rozpuszczanie w nich subst
4. utworzenie różnicy stężeń między wnętrzem kom a jej otoczeniem
5. dyfuzja rozpuszczonego składnika na zewn kom
6. wytworzenie równowagi stężeń między wnętrzem kom a jej otoczeniem.
Maceracja prosta
wady: długi czas wytrawiania 7 10 dni, duże straty subst czynnych.
Maceracja z mieszaniem (dynamiczna)
sur i rozp umieszczony jest w maceratorze obrotowym lub ciągłe, dokładne mieszanie
odbywa się za pomocą mieszadła.
Zalety: skrócenie czasu wytrawiania w temp pokojowej.
Maceracja ultradzwiękowa
fale ultradzwiękowe 20 -100 kHz przepuszcza się przez sur zanurzony w rozp.
Zalety: dokładne wytrawianie surowca, b krótki czas wytrawiania.
Wady: ograniczone zastosow ( zmiana wlaść niektórych zw czynnych).
29
Ekstrakcja wirowa
surow i rozp utrzymywane są w stałym ruchu wirowym za pomocą zanurzonego
szybkoobrotowego mieszadła.
Zalety: znaczne skrócenie czasu wytrawiania ok. 15 min, rozerwanie ścian większości kom za
pomocą mieszania wzrost powierz sur S i współcz dyfuzji D, podwyższona T wzrost
dyfuzji.
Wady: w otrzymanych wyciągach znajduje się dużo subst wielkocząsteczkowych, brak czasu
na odpowiednie spęcznienie ściany kom.
Dygestia
wytrawianie sur rośl w dużej T(30 -50 stopni),
zastosowanie wyłącznie do zw niewrażliwych na temp
Maceracja wielokrotna
wytrawianie sur podzielonymi porcjami rozp celu uzyskania lepszej wydajności procesu,
kilkakrotnie uzyskuje się max różnicę stężeń między surowcem a rozp.
Maceracja podwójna
1. rozp podzielić na 2 nierówne części
2. zalać sur większą częścią rozp
3. oddzielić ekstrakt
4. sur zalać ponownie 2 częścią rozp
5. po wymaganym czasie zebrać macerat
6. 2 części połączyć
Maceracja stopniowa [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl szkicerysunki.xlx.pl
wyciągi z roślin leczniczych)
możliwość suszenia w warunkach jałowych (specjalne aparaty) lub w cyklu zamkniętym
możliwość aglomeracji cząstek (poprawia jakość otrzymanego produktu
Suszarka liofilizacyjna:
Liofilizacja suszenie zamrożonego materiału pod zmniejszonym ciśnieniem na drodze
sublimacji lodu
Sublimacja przejście z fazy stałej w gazową z pominięciem fazy ciekłej
Fazy liofilizacji:
1. zamrożenie materiału przeznaczonego do suszenia
27
2. suszenie wytworzenie próżni i dostarczenie ciepła (do podtrzymania parowania
wody)
3. wymrożenie wytworzonej pary wodnej
4. dosuszenie usunięcie wody adsorpcyjnej
Fazy mogą przebiegać jednocześnie lub kolejno po sobie
Zamrażanie:
roztwory temp zamrażania powinna być mniejsza o ok. 20st od temp eutektycznej
płyny umieszczone w fiolkach lub ampułkach, w mieszaninie suchego lodu (CO2) i
rozpuszczalnikach organicznych (aceton, metanol, etanol)
szybkość zamrażania wpływa na właściwości materiału, zmiany są tym mniejsze im proces
jest szybszy i przebiega w niższej temp. proces ten może odbywać się w oddzielnych
urządzeniach chłodniczych
Najczęściej stosowane zakresy temp i wytwarzanej próżni:
zamrożenie roztworów od 40-60st
suszenie od 10-15st
wymrażanie pary przez kondensator ok. 70st
próżnia od 13,13 1,33 Pa (od 0,1 0,01 mmHg)
Dosuszanie:
koniec suszenia liofilizacyjnego ustala siÄ™ na podstawie pomiaru temp
w celu dosuszenia ogrzewanie temp zwiększa się do max z jednoczesnym obniżeniem
ciśnienia (do wartości nie niżej od ciśnienia pary nad kondensatorem resublimacja
lodu).
Właściwości liofilizatorów:
posiadają wilgotność resztkową mniejsza niż 5% chroni przed zepsuciem i umożliwia
(w szczelnym opakowaniu wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach
klimatycznych)
dzięki rozwiniętej powierzchni odznaczają się na ogół dobra rozpuszczalnością
zachowują naturalny samk, zapach oraz pełną wartość odżywczą i biochemiczną swoich
składników
zachowują naturalny wygląd, kolor, kształt, strukturę wewnętrzną
Zastosowanie:
Do produkcji szczepionek, enzymów, hormonów, surowic, witamin, antybiotyków,
niektórych fitopreparatów i specjalistycznych odżywek białkowych
WYTRAWIANIE SUROWCÓW ROZLINNYCH
Ekstrakcja metoda wyodrębniania, okreslonych składników z mieszanin ciekłych lub
stałych przy użyciu odpowiednio dobranych selektywnych rop.
Ekstrakt wyciąg , r ór otrzymywany w procesie ekstrakcji zawierający zespół
wytrawionych składników, rop użyty do ekstrakcji + niewielka ilość składn mieszaniny
pierwotnej.
28
Wytrawianie jest procesem rozdzielczym opartym na zjawisku dyfuzji.
Na szybkość dyfuzji podczas ekstrakcji wpływa:
*stopień rozdrobnienia surowca,
* ilość rozerwanych kom w surowcu,
* lepkość i polarność rozp.
Wytrawianie rozdrobnionego surowca rośl.:
1. dyfuzja do kom i z kom nieuszkodzonych,
2. wymywanie z kom rozerwanych.
PRAWO FICKA: E = D* C-C1/h *S * t
E- ilość wyekstrahowanej subst,
S- powierzchnia sur,
D współcz dyfuzji,
t czas ekstrakcji,
h- grubość warstwy granicznej dyfuzyjnej,
C stężenie subst w kom,
C1 steż subst poza kom.
METODY WYTRAWIANIA SUROWCÓW:
Maceracja wytrawianie trwa do momentu wyrównania stężeń między surowcem a
rozpuszczalnikiem (C = C1),
Perkolacja przez cały czas wytrawiania utrzymana jest różnica stężeń.
Maceracja i jej modyfikacje:
a) m. prosta
b) m. z mieszaniem
c) m. ultradzwiękowa
d) ekstrakcja wirowa (turboekstrakcja)
e) dygestia
f) m. wielokrotna
g) m. stopniowa
h) m. z podwyższonym ciśnieniem i temp.
Fazy maceracji
1. rozp subst w kom uszkodzonych
2. spęcznienie ściany kom
3. przenikanie rozp do kom nieuszkodzonych nieuszkodzonych rozpuszczanie w nich subst
4. utworzenie różnicy stężeń między wnętrzem kom a jej otoczeniem
5. dyfuzja rozpuszczonego składnika na zewn kom
6. wytworzenie równowagi stężeń między wnętrzem kom a jej otoczeniem.
Maceracja prosta
wady: długi czas wytrawiania 7 10 dni, duże straty subst czynnych.
Maceracja z mieszaniem (dynamiczna)
sur i rozp umieszczony jest w maceratorze obrotowym lub ciągłe, dokładne mieszanie
odbywa się za pomocą mieszadła.
Zalety: skrócenie czasu wytrawiania w temp pokojowej.
Maceracja ultradzwiękowa
fale ultradzwiękowe 20 -100 kHz przepuszcza się przez sur zanurzony w rozp.
Zalety: dokładne wytrawianie surowca, b krótki czas wytrawiania.
Wady: ograniczone zastosow ( zmiana wlaść niektórych zw czynnych).
29
Ekstrakcja wirowa
surow i rozp utrzymywane są w stałym ruchu wirowym za pomocą zanurzonego
szybkoobrotowego mieszadła.
Zalety: znaczne skrócenie czasu wytrawiania ok. 15 min, rozerwanie ścian większości kom za
pomocą mieszania wzrost powierz sur S i współcz dyfuzji D, podwyższona T wzrost
dyfuzji.
Wady: w otrzymanych wyciągach znajduje się dużo subst wielkocząsteczkowych, brak czasu
na odpowiednie spęcznienie ściany kom.
Dygestia
wytrawianie sur rośl w dużej T(30 -50 stopni),
zastosowanie wyłącznie do zw niewrażliwych na temp
Maceracja wielokrotna
wytrawianie sur podzielonymi porcjami rozp celu uzyskania lepszej wydajności procesu,
kilkakrotnie uzyskuje się max różnicę stężeń między surowcem a rozp.
Maceracja podwójna
1. rozp podzielić na 2 nierówne części
2. zalać sur większą częścią rozp
3. oddzielić ekstrakt
4. sur zalać ponownie 2 częścią rozp
5. po wymaganym czasie zebrać macerat
6. 2 części połączyć
Maceracja stopniowa [ Pobierz całość w formacie PDF ]